Grattis USA

Hörde på nyheterna igår att Obama äntligen fått igenom sin omtalade sjukvårdsreform i USA. Grattis USA, nu kanske ni också kan börja kvala in till at vara ett demokratiskt land. För mig är det helt ofattbart att det rikaste landet i världen är så ofantligt dåligt på att ta handom sina egna medborgare. USA kommer i princip sist i alla s.k. välfärdsmätningar, trots deras gigantiska BNP. Hur fan är det möjligt?? Jo just det ja, de lägger ju 90 % av sin enorma statsbudget på krig.

USA ett av de länder som låser in störst del av sin befolkning i fängelse. Läste att USA har fler personer i fängelse än Kina. Kina som har 4 gånger så stor befolkning. Produktivt? Skulle inte tro det.... All forskning visar på att det inte lönar sig att låsa in människor på det sätt som USA gör. Men ingen president vågar gå emot detta för att de kan uppfattas som "soft on crimes". Ja det vore ju hemskt, att faktiskt upplysa folk om att det kostar dem mer pengar i slutändan. Men i och för sig så inriktar sig hela USA:s rättsystem på enbart hämnd. Man dömer fångar till dödsstraff för att de anhöriga till den mördade ska må lite bättre. Bäst återhämtar sig nog de anhöriga om de tittar på när den dömde dör. Billig terapi......

Men vad det gäller sjuförsäkringarna är de ändå allra knepigast. De har råd att se till att alla får sjukvård, men de har bara inte lust med det. För det vore ju socialism, och det är visst det värsta man kan utsättas för. ca 40 miljoner amerikaner står helt utan sjukförsäkring. Det är mer än 4 gånger Sveriges befolkning! De har enbart rätt till akut sjukvård. Alltså inte rätt till den vård de behöver. Även här gör USA en totalt kontraproduktiv beräkning. För i vilken matematisk hjärna som helst kan man ju räkna ut att friska människor bidrar mer än vad sjuka kan göra. Men inte i en amerikans hjärna tydligen.

Och det sjukaste av allt är alla människor som blir så hemskt upprörda över reformen! Hemska tanke om andra skulle få det lika bra som jag har det! Men jag tror att amerikanerna i grund och botten vet att deras egen ställning och personliga välfärd vilar på en grund byggd av sand. Därför är de så otroligt rädda om detta eftersom de vet att de kan bli av med det på ett ögonblick. Det räcker med arbetslöshet, at någon i familjen blir sjuk eller att en oförutsedd utgift kommer. Om man själv är otrygg finns ingen önskan om att dela med sig till andra. Då finns bara egoism och individualism.

Är det inte förjävla tragiskt?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0