Tips från coachen

Var ute och lästa på en del bloggar och fastnade för en text om drömmande trafikanter. Då kunde jag inte låta bli att tänka på sommar i vår lilla by och vad det brukar betyda. Sommar där jag bor betyder hjordar av turister. Alltså många. Massor. Ja ni fattar.

De flesta av dessa turister kommer i bilar. Gärna med husvagn bakom i storleksmodell blåval. En hel del husbilar dyker det också upp. De flesta sätter kurs mot campingen ute vid havet och håller sig där tills det är dags att åka hem. Denna grupp av turister är lätta att tolerera och ett trevligt tillskott till sommarbilden.

Men så finns det ytterligare en kategori av turister. De där som verkar ha myror i brallan, som inte kan stanna på ett ställe mer än några minuter. De som tillbringar hela sin semester i bilen, på vägen. Dessa turister brukar också lämna allt vad trafikvett heter bakom sig. Med devisen "på landet kan ingen höra dig tuta" kör de vidare med resan som målet, inte destinationen.

Tyvärr ser vägarna ut som de gör här. Smala, slingriga och rätt gropiga på sina ställen. Turisterna är ofta ofantligt rädda om sina bilar och husvagnar. Vilket också säger något om dem då de trots detta väljer att åka hit av alla ställen….  Därför är det ett brott mot en naturlag att köra fortare än 40 km/h på en 70-väg. Eller på 90-väg, välj själva. Fortare går det iallafall inte. Självklart ska alla vyer beundras på vägen, vare sig det är ett kalhygge eller en soptipp. Allt har kulturellt värde då turister befinner sig "på landet".

Dessutom är få av våra vägar utrustade med en vit mittlinje, utan har bara sidolinjer. Låt mig beskriva vad det betyder i turisternas väg: Köra precis mitt i vägen. Jag vet inte om de tror att det är enkelriktat eller vad. Men det är stört omöjligt att köra om. Och jag blinkar inte med helljuset för att hälsa dem välkomna. Vilket de verkar tro och vinkar så glatt.

Låt oss för utbildnings skull genomgå några enkla trafikregler för er kommande turister. I all välmening.

Om det står 70 på skylten betyder det att ni ska köra 70. Inte att ni ska ta 70 minus er egen ålder och att resultatet är hastighetsbegränsningen. Eller någon annan matematisk formel. 70 gäller. Sjua nolla.

Passerade ni avfarten ni skulle svängt in på? Tips från coachen, försök inte backa runt en kurva. Även fast det "bara" är 200 meter. Kan uppstå otrevliga situationer då ”byfolk”, som faktiskt kör 70, kommer runt kurvan. Så här gäller samma regler som överallt annars. Hitta lämpligt ställe att vända på. Och då menar jag inte att du ska försöka backa in husvagnen på åkern. Tro mig, det kommer inte att fungera. Och ja, bonden på gården har andra saker för sig än att dra upp tvåtonshusvagnar ur diken.

Har du kartan framme när du kör? Bra, lämna den till din medpassagerare. Om nämnda medpassagerare är läskunnig. Försök inte läsa kartan samtidigt som du kör. Det funkar inte i Stockholm och det fungerar inte här. Och när du kommer till en korsning - välj ett håll att svänga åt. Svårare än så är det inte. Även fast ni tycker att ni har all tid i världen till att stå mitt i korsningen och studera kartan, så har inte alla andra det. Stämningen kan bli något hätsk om ni står kvar längre än 5 minuter. För visst har vi överseende med viss förvirring. Men någonstans tar tålamodet slut. Move on.

Är ni ute med er tvåtonshusvagn och ser en pittoresk liten grusväg? Använd den inte. För er egen skull. Den må se gullig och idyllisk ut, men jag lovar, den är inget för husvagnar. Kanske om du har en modell liknande skogsarbetarnas kojor. Samt att du drar den med en monstertruck. Annars - avstå. Du kommer att ångra dig.

En kort lektion i bil- och husvagnskörande i vår lilla by. Om du lyssnat är du välkommen. Om inte - Göteborg verkar ju vara en trevlig stad? Kanske skulle prova på det istället?


Kommentarer
Postat av: Nina

Skönt att det finns någon som kan lära ut lite trafikregler till husvagns "marodörerna"

2010-03-09 @ 20:42:58
Postat av: zabo

Dö, husvagnsmarodörer, dö =)

2010-03-09 @ 20:53:24
Postat av: //Remington

Mycket bra skrivet Zabo. En målande beskrivning av turister på villovägar. //Remington

2010-03-09 @ 22:11:52
URL: http://metrobloggen.se/rolfremington
Postat av: zabo

Remington: Tur att ni motorcyklister sköter er för det mesta =)

2010-03-10 @ 11:41:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0